Opzoek naar nieuwe drinkproducten? Je bent op het juiste adres!

Search

Search our shop

De toegevoegde waarde van bamboe producten

Zou het toeval zijn dat het Wereld Natuur Fonds voor haar logo een dier heeft gekozen dat van bamboe leeft? Bamboe is namelijk een natuurlijk en duurzame grondstof die een oplossing kan bieden voor heel veel milieuproblemen.

Producten gemaakt van bamboe worden steeds normaler. Bamboe is veel meer dan het avondeten van de panda, dit snelgroeiende gewas blijkt een waardevolle grondstof voor een breed assortiment producten. In het begin was het aantal toepassingen beperk. Ook was de productiecapaciteit beperkt, waardoor bamboe in het begin vooral iets voor relatiegeschenken was.

Onderzoek leverde nieuwe innovaties op. Bamboe kan nu verwerkt worden tot andere producten. Tegenwoordig hebben ook consumenten bamboe ontdekt. Bamboe producten zijn hip, maar ze zijn vooral goed voor de planeet.

Waarom bamboe beter is dan andere grondstoffen

Lange tijd werd bamboe amper gebruikt. Alleen in de gebieden waar het van nature groeit werd het gebruikt om bijvoorbeeld woningen te bouwen. In Europa had bamboe vooral een rol als decoratiemateriaal, maar door de toenemende aandacht voor het milieu werd de ware kracht van bamboe eindelijk ontdekt.

Er zijn ruim 1500 soorten bamboe. Elke soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. De overeenkomsten tussen de verschillende soorten is echter groter dan de verschillen.

Bamboe groeit razendsnel, sommige soorten kunnen wel een meter per dag groeien. Eigenlijk is deze grassoort een woekerend onkruid. Daardoor groeit het ook zonder dat bestrijdingsmiddelen nodig zijn, is irrigatie onnodig en groeit het zelfs op de meest onvruchtbare bodem.

Het telen van bamboe concurreert niet met de voedselproductie, je kunt het gewoon laten groeien op “waardeloze grond”. Door deze factoren is bamboe enorm duurzaam en relatief goedkoop, terwijl het wel een grote economische waarde heeft.

Bamboe als economische motor

Duurzaamheid is meer dan alleen milieu. In de jaren ’90 werd duurzaamheid door John Elkington samengevat in de 3P’s van duurzaamheid: People, Planet, Profit. Omdat Elkington bedrijven adviseerde hoe ze duurzamer konden opereren was de focus op Profit voor hem een logische. Tegenwoordig zien we het echter breder. Niet alleen het bedrijf moet voordeel hebben, ook de samenleving moet er wel bij varen. Daarom wordt tegenwoordig het woord Profit vervangen door Prosperity.

Armoede, het tegengestelde van prosperity, komt helaas nog steeds overal ter wereld voor. Dit levert schrijnende situaties op en kan leiden tot sociale onrust, conflicten en oorlog.

Pogingen om meer opbrengsten van landbouwgrond te halen leverden het tegengestelde effect op: erosie. Ook het kappen van bossen laat grote stukken land achter waar eigenlijk niets meer groeit.

Dankzij bamboe kan deze uitgeputte bodem opnieuw worden gebruikt. Het gewas is dus vooral in de armste gebieden een echter uitkomst. Er ontstaat nieuwe werkgelegenheid, waardoor bamboe deze gebieden de broodnodige sociale stabiliteit en economische ontwikkeling biedt.

Bamboe tegen klimaatverandering

Tijdens de groei neemt bamboe CO2 op. Bij de strijd tegen klimaatverandering denken we vooral aan het planten van bomen. Bamboe blijft verrassend genoeg wat onzichtbaar, terwijl dit gewas ruim 30% meer van het broeikasgas kan opnemen dan bomen.

Voor elke kilo bamboe wordt 1,5 kilo CO2 opgenomen. Al dit broeikasgas wordt natuurlijk niet alleen in vezels omgezet, we krijgen er ook zuurstof voor terug. Meer nog dan we van bomen krijgen!

De cijfers worden nog imposanter wanneer je beseft dat bamboe vaker geoogst kan worden dan bomen. Een hectare bamboe kan ruim 200 ton CO2 absorberen. Een hectare bomen komt niet verder dan 15 ton!

De keuze voor bamboe is dus een kleine, maar onmisbare, stap in de strijd tegen klimaatverandering.

Bamboe is enorm veelzijdig

Het snel groeiende gewas blijkt een alternatief te bieden voor hardhout, maar ook een bron van vezels die kunnen worden verwerkt tot allerlei producten. Wist je dat de treksterkte van bamboe groter is dan staal? Tegelijkertijd zijn er ook bamboesoorten die eetbaar zijn.

Met bamboe kan eigenlijk alles: van bouwprojecten tot het avondeten, van beddengoed tot ondergoed.

Bamboe is beter voor de gezondheid

Het is niet alleen de planeet die baat heeft bij een groter gebruik van bamboe. Ook voor mensen is bamboe een stuk gezonder. Bamboe is van nature resistent tegen bacteriën. Bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig. Dat is een belangrijk pluspunt bij de productie van kleding en voedsel-gerelateerde producten. Conventionele (fast) fashion heeft door de toepassing van bestrijdingsmiddelen een enorme (negatieve) impact op het milieu.

Zelfs als de negatieve milieueffecten van de conventionele kledingindustrie je weinig doen verdient bamboe absoluut de voorkeur. Je kleding draag je de hele dag op de huid. In je drinkfles draag je langere tijd je dranken mee. Het is dan fijn dat bamboe, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen, geen gifstoffen of zware metalen bevat. Ook weekmakers, BPA’s en andere nare stoffen die nodig zijn om producten van kunststof te fabriceren zul je in bamboe producten evenmin tegenkomen.

Bamboe is perfect voor kleding

Omdat bamboevezels zijdezacht zijn voelt kleding sowieso prettiger op de huid. Vooral mensen met eczeem of psoriasis hebben hier veel baat bij. Ook mensen met diabetes ervaren de voordelen van bamboe. Doordat bamboe sokken meer vocht (viermaal zoveel) opnemen dan katoen blijven de voeten langer droog en loop je minder kans op wondjes.

Ook voor wie geen gezondheidsklachten heeft biedt kleding van bamboe voordelen. Het materiaal ademt beter dan welke stof ook. Hierdoor verdampt transpiratie sneller en krijgen nare geurtjes geen kans. Ook voor sporters is dit ideaal: lekker voluit gaan zonder vervelende zweetlucht.

Bamboe heeft een ziel

De afgelopen jaren hebben we weer meer oog gekregen voor puurheid, authenticiteit en sfeer. Bamboe past perfect binnen deze trend. In tegenstelling tot veel andere materialen (vooral kunststof) heeft bamboe een natuurlijke uitstraling.

Laten we er vooral geen doekjes om winden: bamboe is gewoon hartstikke mooi!

Perfect voor relatiegeschenken

Zoals al eerder opgemerkt veroverde bamboe al snel de markt voor relatiegeschenken. Bij het kiezen van relatiegeschenken spelen, behalve praktisch gebruiksgemak, vaak nog andere factoren mee. Bij een relatiegeschenk gaat het niet alleen om het product dat gegeven wordt. Bij relatiegeschenken speelt symboliek een grote rol. Met het relatiegeschenk vertel je de ontvanger iets. Je drukt uit hoe belangrijk de relatie voor je is en je laat zien waar je voor staat.

Flamboo levert onder andere drinkflessen en bekers die zijn gemaakt van bamboe en glas. Flamboo kiest er bewust voor de pure materialen te gebruiken. Daarmee blijft de natuurlijke uitstraling het bamboe bewaard en zijn geen (milieubelastende) bewerkingen noodzakelijk.

Het stijlvolle design van de Flamboo drinkflessen en -bekers staat voor modern gebruiksgemak en voor klasse. De flessen en cups zijn oogstrelend mooi zonder al te veel onnodige opsmuk.

De belangrijkste boodschap die deze relatiegeschenken uitdragen gaan verder dan het oppervlakkige. Met een bamboe relatiegeschenk van Flamboo laat je zien dat je geeft om de ander én om onze leefomgeving. Niet alleen in het hier en nu, maar ook op de langere termijn. Je laat zien dat je bereid bent jouw verantwoordelijkheid te nemen.